Muti dintre noi au pasiunea de a calatorii. Unii merg la pas, pe carari de munte sau la ses, altii prefera sa navige in largul marii, cu vele sau pe vase de croaziera maiestoase. Sunt turisti sportivi care infrunta ploaia cu bicicleta sau care pescuiesc suiti pe banchetele lotcilor negre pana in inima Deltei Dunarii. Familii pline de viata urca alteori in avioane si colinda din oras in oras, fascinati de muzee, arhitectura sau oamenii locului.
Intrebarea este simpla, suntem calatori doar in spatiu sau calatorim si in timp ? Ideea acestui concept ne-a venit intrebamdu-ne daca infiintarea unui grup de pensiuni muzeu nu ar fi ceva special, daca nu ar fi fascinant sa imbinam pasiunile sportive, culinare sau culturale cu cele legate de cunostinte despre obarsia locurilor si a oamenilor. Cum ar fi ca locurile in care poposim si mancam, in care ne odihnim sau stam la palaver ar fi impodobite cu piese de colectie alese cu talc, colectii veritable care sa ajute calatorii sa inteleaga unde se afla cu adevarat, sa se simta si de ce nu – sa traiasca la fel ca si inaintasii acelor locuri.
In mod cert geografia Romaniei este una dintre cele mai variate in Europa, multi dintre turistii care ne viziteaza raman uimiti de frumusetile locului si de cat de primitori sunt oamenii cu adevarat, de cat de sigure sunt in realitate aceste locuri fata de grozaviile auzite inainte de sosirea lor. Avem partii de ski prin muntii inalti de peste 2.500 metri, statiuni deja faimoase pe malul Marii Negre, Dunarea strabate muntii Carpati prin spectaculoasele Cazane si se varsa in Marea Neagra prin cel mai mare tinut umed al Europei: Delta Dunarii.
Fauna si flora Romaniei se deosebesc atat prin diversitate cat si prin numarul mare de zone impadurite, de rezervatii naturale UNESCO. Diversitatea culturala si orasele Romaniei reprezinta o provocare, putin cunoscute dar cu o bogata istorie. Suntem o tara care s-a aflat dintotdeuna la intalnirea lumilor si imperiilor, a orgoliilor si religiilor, a bogatiei si a saraciei, a comunismului, dictaturii si a democratiei. Neamurile care traiesc pe aceste meleaguri si-a aparat granitele timp de secole. Nu mai putin de 18 popoare migratoare au trecut pe aceste teritorii, motiv pentru care un numar impresionant de cetati si castele antice sau medievale de o frumusete care iti taie rasuflarea. In Romania se gasesc la tot pasul monumente istorice, manastiri unice, cetati si manastiri fortificate ale caror vechime se pierd in negura istoriei. Toate aceste minuni se afla chiar in tara noastra, Romania, fara indoiala una dintre tarile cu cel mai putin promovat turism din Europa.